«Η αντοχή στο χρόνο είναι μια από τις πιο αυθεντικές δοκιμασίες της αξίας του έργου τέχνης καθώς όλο και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων προσλαμβάνει απ' αυτό όσο απόσταγμα ζωής έχει εμπερικλείσει. Αν το έργο είναι μόνο λαμπερή ή εύγευστη και εύπεπτη επιφάνεια, σιγά-σιγά μαραίνεται για να μπει αύριο στον κλίβανο της λήθης. Αν όμως ο πυρήνας τρέφεται από τον ομφάλιο λώρο της ζωής, τότε το έργο διατηρεί ες αεί τη θαλερότητά του.»

Νίκος Ζίας« Ο Κόντογλου είχε ένα πνεύμα ευρωπαϊκό αφού είχε επηρεαστεί από το ευρωπαϊκό ρεύμα της επιστροφής στις πηγές, στις ρίζες. Μαζί με τον Πικιώνη, τον Παπαλουκά, τη σχολή Κυπριάδη όπως λέω, επηρέασαν την καλλιτεχνική πορεία στον τόπο μας. Βλέπω τον Κόντογλου σα μια πολύμορφη προσωπικότητα. Είναι ένα και η ζωγραφική και το λογοτεχνικό του έργο».

Γιάννης Μόραλης«Δημιουργός με καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη της νεοελληνικής τέχνης και την επιβολή τύπων της βυζαντινής ζωγραφικής ο Κόντογλου , ήταν κοντά στ' άλλα και μαχητής.

Αγωνίστηκε με πάθος αλλά και συνέπεια για τις αρχές και τις πεποιθήσεις του και είχε ουσιαστική επίδραση σε μαθητές και βοηθούς του. Πέρα από τη γόνιμη επίδρασή του σε δημιουργούς σαν τον Τσαρούχη και τον Εγγονόπουλο, έπαιξε σημαντικό ρόλο και στις αναζητήσεις και την πορεία και άλλων νεώτερων καλλιτεχνών.»

Χρύσανθος Α.Χρήστου

Όλα τα κείμενα είναι από το βιβλίο « Φώτης Κόντογλους Εν εικόνι διαπορευόμενος» των εκδόσεων ΑΚΡΙΤΑΣ

 
# Επιστροφή στην αρχή
 
 
2018 © Copyright Παναγιώτης & Φώτης Μαρτίνος
 
 
ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ
e-mail: markala@otenet.gr
 
 
 
 
hosted by eunet.gr
ΜΑΡΙΑ
ΚΑΘΙΣΤΗ ΓΡΙΑ
ΙΩΝΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΠΟΛΗ
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ